Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, szynka z kurcząt/10g/ser żółty/10g/warzywa: sałata, ogórek małosolny, pomidor/30g/chleb pszenno – żytni, ziarnisty /40g/masło/5g/herbata z cytryna i imbirem 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami/250ml/ pieczeń rzymska /60g/ w sosie cebulowym, kasza kuskus perłowa /40g/, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki /100g/kompot wiśniowy /200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata kwiat malwy /150ml/, tosty hawajskie (chleb tostowy /40g/, szynka konserwowa /15g/, ser żółty /10g/ananas /17g/, ketchup, papryka 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku/200ml/serek ziołowy Almette/20g/ schab z kija /10g/ warzywa: rzodkiewka, ogórek kiszony/30g/ chleb jęczmienny, orkiszowy/35g/masło /5g/herbata z dzikiej róży 1,7

II Śniadanie

gruszka

Obiad

Zupa krem z kukurydzy i selera naciowego z mleczkiem kokosowymi groszkiem ptysiowym/250ml/ kotlet schabowy /60g/ ziemniaki puree /150g/ surówka z pomidorów, ogórka kiszonego, papryki, szczypiorku /80g/kompot owocowy/200 ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/, ciasto marchewkowe /70g/ ( wypiek własny) herbata rumiankowa , jabłko /80g/ 1,3,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku/150ml/twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem/30g/ polędwica sopocka /10g/ warzywa: ogórek zielony, pomidor /30g/ pieczywo mieszane /40g/masło /5g/herbata z cytryną i imbirem1,7,11

II Śniadanie

mandarynka /100g/ kalarepa /30g/

Obiad

Żurek na wywarze mięsno-warzywnym z białą kiełbas i ziemniakami./250ml/ gulasz z szynki /80g/w sosie własnym, kluski śląskie /150g/surówka z marchewki jabłek i kukurydzy w sosie jogurtowym/100g/kompot z czerwonej porzeczki/200ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Smoothie gruszkowe /150ml/( na jogurcie naturalnym) z bananem, natką pietruszki i cytryną , ciastka zbożowe z kakao bezcukrowe /150ml/1,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/,dżem truskawkowy 100% owoców /30g/ salami /10g/ warzywa: papryka, ogórek kiszony/30g/ pieczywo mieszane /40g/,masło/5g/ herbata z cytryną1,7

II Śniadanie

gruszka /100g/

Obiad

Zupa z soczewicy na wędzonce z pomidorami i serem mozzarella /250ml/kotlet jajeczny /60g/ z ziemniakami /150g/ marchewka z groszkiem /100g/kompot owocowy/200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/, filet z piersi indyka /10g/ ser wędzony /10g/ warzywa: pomidor, ogórek małosolny /30g/, bułka ziarnista /40g/, masło /7g/, herbata z rumiankowa1,7,11

Śniadanie

Kawa inka na mleku/200ml/ pasta z jaj i szynki /30g/, ser mozzarella /10g/ warzywa: rzodkiewka , ogórek zielony/30g/ chleb ziarnisty, orkiszowy /40g/masło /5g/herbata lipowa 1,3,7

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Krem z białych warzyw na wywarze mięsnym ze snackami popcornowymi/250ml/, kotlet rybny/60g/ z sosem greckim i ziemniakami/150g/ sałata lodowa z jogurtem/100g/ kompot truskawkowy/200ml/1,3,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/, makaron / 50g/ z białym serem /40g/ i bananami /50g/ posypany gorzką czekoladą 1,7