Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ krakowska podsuszana /10g//serek z suszonymi pomidorami/20g/ warzywa :pomidor, ogórek kiszony/30g/chleb pszenno – żytni, ziarnisty /40g/ masło/5 g/herbata z imbirem.1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/ ryż brązowy/40g/z filetem z kurczaka /60g/curry i fasolką szparagową /50g/surówka z marchwi i jabłek /50g/ kompot owocowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Mleko/150ml/ dżem truskawkowy/30g/ chałka z kruszonką /40g/herbata z dzikiej róży, masło/7g/ gruszka/80g/. 1,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/,pasta z makreli wędzonej z twarogiem /30g/szynka wiejska /30g/warzywa : ogórek zielony, papryka/30g/ chleb żytni/40g/masło /5g/herbata lipowa. 1,4,7

II Śniadanie

jabłko /80g/, marchew /30g/

Obiad

Zupa z ciecierzycy na wywarze warzywnym z wędzonką i ziemniakami /250 ml/racuchy z dyni z cukrem pudrem/150g/ kompot wiśniowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/salami/20g/ warzywa : ogórek kiszony, pomidor/30g pieczywo mieszane /40g/, herbata z imbirem. 1,7,11

Śniadanie

Zacierka na mleku /200ml/ser mozzarella /10g/szynka z kurcząt /10g/warzywa: sałata, ogórek kiszony, pomidor/30g/pieczywo mieszane /35g/masło/5g/herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250ml/pieczeń rzymska /60g/ w sosie pomidorowym, ziemniaki /150g/ surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pora z sosem /100g/kompot z czerwonej porzeczki /200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kasza kukurydziana /150ml/z musem jagodowym /50g/ ciastka zbożowe kakaowe/25g/. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200ml/pasztet domowy /20g/ w/w, ser żółty /10g/warzywa : ogórek kiszony, papryka /30g/ rzodkiewka/30g/chleb życia, jęczmienny/40g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

banan/80g/

Obiad

Żurek na wywarze warzywnym z białą kiełbasą i ziemniakami /250 ml/gulasz wołowy/80g/ w sosie własnym, kasza gryczana /40g/ buraczki zasmażane/50g/ogórek kiszony/50g/kompot owocowy/200 ml./. 1,7,9

Podwieczorek

Herbata lipowa z miodem i cytryną /150 ml/makaron /50g/ z truskawkami /50 g/i polewą jogurtową/50g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku 150ml, twarożek z miodem /30g/ szynka wiejska/10g/ warzywa: ogórek zielony rzodkiewka/30g/chleb żytni ze słonecznikiem /40g/ masło/5g/herbata z imbirem. 1, 7

II Śniadanie

jabłko/80g/ kalarepa /30g/

Obiad

Zupa marchewkowo- pomidorowa na wywarze mięsnym z makaronem gwiazdki/250ml/ stek rybny z łososia /60g/ziemniaki puree /150g/z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem /80g/kompot z czarnej porzeczki /200ml/. 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo -malinowy na maślance/150 ml/, wielozbożowe kuleczki czekoladowe/20g/. 1,7