Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa, chleb żytni ze słonecznikiem (35g), masło, polędwica sopocka(15g), twarożek z rzodkiewką (20g), ogórek zielony, papryka. 1, 7

II Śniadanie

½ banana, żurawina

Obiad

Zupa szczawiowa na wywarze mięsno-warzywnym z jajem i ziemniakami, makaron pełnoziarnisty z piersią z indyka (100g) i sosem Pesto, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki (100g), kompot wiśniowy. 1,7,9 .

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, bułka maślana z masłem, dżemem wiśniowym (30g), kiwi. 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata z cytryną, chleb orkiszowy, jęczmienny (35g), masło, parówka z szynki na gorąco, ketchup, sałatka z pomidora ze szczypiorkiem. 1, 7

II Śniadanie

mandarynka

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, gulasz wołowy (80g),kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty(50g), fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (50g), kompot z czarnej porzeczki. 1,7,9

Podwieczorek

Napar z żurawiny z miodem, makaron z truskawkami (150g) i jogurtem naturalnym kiszonym. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni (35g), masło, krakowska podsuszana (15g), serek ziołowy almette (20g), ogórek zielony, rzodkiewka.1,7,11

II Śniadanie

½ jabłka, marchew do chrupania

Obiad

Zupa z cieciorki na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami, naleśniki z twarogiem (100g) i polewą truskawkową (50g), kompot owocowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku, herbata ziołowa, chleb żytni(35g), masło, pasta z tuńczyka z jajem (30g), ogórek kiszony, papryka. 1,3,4, 7

Śniadanie

Kasza manna na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy, jęczmienny (35g), masło, salami (15g), ser biały (15g), ogórek kiszony, pomidor. 1,7

II Śniadanie

winogrona

Obiad

Krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i dyni, pieczeń rzymska (60g) w sosie chrzanowym, ziemniaki, mini marchewki (50g) z masłem, sałata ze śmietaną (50g) kompot malinowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata z imbirem, pączek pieczony, mandarynka. 1,3,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni(35g), masło, jajecznica z szynką i szczypiorkiem, ogórek kiszony, pomidor. 1,3,7,11

II Śniadanie

½ pomarańczy, orzechy 8

Obiad

Zupa gulaszowa z ziemniakami, kotlet rybny(60g) z sosem cytrynowo-śmietanowym, ryż basmati, surówka z marchwi i pory ze śmietaną (100g), kompot wiśniowy. 1,3,4,7, 9

Podwieczorek

Kremowy budyń jaglany z malinami, snacki popcornowe z serem. 7