Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200ml/szynka wiejska /10g/serek kremowy /20g/ogórek zielony, papryka, pieczywo mieszane/35g/, masło, Herbata z żurawiny. 1,7

II Śniadanie

jabłko /80g/ kalarepa 30g

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250 ml/, spaghetti z sosem mięsno-warzywnym i serem mozzarella /150g/mix sałat z sosem winegret/80g/ kompot wiśniowy/200 ml / 1,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku /150ml/ z musem truskawkowym/50g/ 7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/pasta z jaj z prażoną cebulką/30g/ polędwica sopocka /10g/ rzodkiewka, ogórek zielony, chleb życia, jęczmienny/35g/, masło, herbata z lipy. 1,3,7,11

II Śniadanie

Godz.11. 00 Dzień Babci i Dziadka Gr. I i V Herbata z cytryną, sernik, ciasto ananasowe w/w, cukierki, mandarynki, winogrona 1,3,7

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem domowym/250ml/ pieczona pałka z kurczaka/ 1 szt./ ziemniaki/150g/surówka warzywna(ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula)/50g/ fasolka szparagowa/50g/, kompot owocowy/200ml/. 1 ,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/ powidła śliwkowe /30g/ chałka z kruszonką/40g/ masło, gruszka/80g/ 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/ łosoś wędzony/20g/krakowska podsuszana/10g/szpinak papryka, ogórek kiszony chleb żytni /35g/masło, herbata ziołowa. 1,4,7

II Śniadanie

Godz. 11.00 Dzień babci i Dziadka Gr. VI Herbata z cytryną, sernik, ciasto ananasowe, w/w, cukierki mandarynki, winogrona

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/ kluski gnocchi/100g/z twarogiem/50g/ i musem malinowym, kompot owocowy/200ml/ 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/salami/20/ sałata, ogórek kiszony, pomidor, bułka marchewkowa/40g/ masło, herbata. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200ml/schab nie ze wsi /10g/, ser żółty /10g/, sałata, ogórek kiszony, pomidor, bułka grahamka/40g/,masło, herbata z imbirem. 1,7

II Śniadanie

Dzień Babci i Dziadka Gr. IV Godz. 11,00 Herbata z cytryną, sernik ciasto ananasowe, w/w, cukierki, mandarynki, winogrona

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym z ziemniakami /250ml/,pulpet/60g/ w sosie pomidorowym ,kasza pęczak /40g/surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i śmietaną/50g/mini marchewki z masłem/50g/ kompot truskawkowy/200ml/ . 1,3,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo-truskawkowy na kefirze/150ml/ płatki kukurydziane/20g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150 ml/, żywiecka podsuszana , /10g/, twarożek, dżem wiśniowy/30g/ogórek zielony, rzodkiewka, pieczywo mieszane/35g/ masło, herbata owocowa. 1,7,11

II Śniadanie

Godz. 11,00 Dzień Babci i Dziadka Gr. II Herbata z cytryną, sernik, ciasto ananasowe, w/w, cukierki, mandarynki, winogrona

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym/250ml/ paluszki rybne/70g/, ziemniaki puree z koperkiem /150g/bukiet warzyw /100g/ kompot z czarnej porzeczki/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Kasza kukurydziana na mleku/200ml/ z musem jagodowym, ciasteczka zbożowe Fit z morelą/25g/. 1,7