Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, dżem truskawkowy 100% owoców/30g/ser żółty /10g/warzywa: ogórek zielony, papryka /30g/pieczywo mieszane /40g/masło/5g/herbata z cytryną i imbirem1,7,11

II Śniadanie

mandarynka /100g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną, boczkiem wędzonym i ziemniakami /250 ml/, kluski gnocchi /100g/ z musem truskawkowym /50g/kompot z czarnej porzeczki/200ml/1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku /150ml/, polędwica sopocka /20g/ warzywa : sałata, pomidor, ogórek kiszony /30g/ chleb żytni ze słonecznikiem /40g/, masło /5g/, herbata lipowa1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa /150 ml/ serek Almette z suszonymi pomidorami /20g/, szynka zapiekana na maśle /10g/warzywa: pomidor, ogórek kiszony /30g/chleb ziarnisty, pszenno-żytni/40g/masło /5g/herbata kwiat malwy 1,7,11

II Śniadanie

gruszka /100g/

Obiad

Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami /250ml/ makaron penne /40g/ z piersią kurczaka /80g/ w sosie pesto, sałata lodowa, pomidory, pestki słonecznika z sosem ziołowym /80g/ kompot owocowy /200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/, drożdżówka z kruszonką /80g/, jabłko /80g/ 1,3,7 WIGILIA GR. II godz. 14:30 sernik, piernik, cukierki, mandarynki banan, kiwi

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/ salami/10g/ser mozzarella/10g/ warzywa: papryka, rzodkiewka/30g/ chleb orkiszowy, jęczmienny /40g/masło/5g/herbata Z dzikiej róży 1,7

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z ryżem /250ml/ pulpet /60g/ w sosie śmietanowo – serowym z ziemniakami /150g/, surówka z marchewki i jabłek /100g/ kompot wiśniowy /200 ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Deser mleczny Monte /125g/ banan /80g/ 7 WIGILIA GR.IV,VI godz. 15:00 sernik, piernik, cukierki, mandarynki banan, kiwi

Śniadanie

Kawa inka na mleku/150ml/,twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem /30g/krakowska podsuszana /10g/ warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/ chleb ziarnisty, pszenno - żytni/40g/,masło/5g/ herbata lipowa.1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami/250ml/gulasz ze schabu/80g/ po węgiersku ( papryka, pomidory) ,kasza bulgur /40g/, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego, rzodkiewki i koperku /100g/200ml/1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo -malinowy na maślance /150ml/ flips baton karmelowy /25g/ 1,7 WIGILIA GR. VII godz. 15:00 V godz. 14.30 sernik, piernik, cukierki, mandarynki banan, kiwi

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ szynka wiejska /10g/, ser wędzony /10g/warzywa: rzodkiewka , ogórek kiszony/30g/ bułka ziarnista/40g/masło/5g/ herbataz cytryną i imbirem1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa porowo – ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/kotlet rybny ( dorsz + pstrąg) /60g/ziemniak puree /150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem /100g/kompot owocowy/200ml/1,4,7,9

Podwieczorek

Serek homogenizowany waniliowy /150g/, wafle kukurydziane naturalne 1,7 WIGILIA GR. I , III godz. 15:00 sernik, piernik, cukierki, mandarynki banan, kiwi