Menu

Jadłospis

W przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki żytnie na mleku, herbata ziołowa, chleb razowy , ziarnisty, pszenno-żytni(35g), masło, szynka wędzona(15g), pasta z tuńczyka z jajem (20g), ogórek kiszony, papryka, szczypiorek. 1,3,4,7,11

II Śniadanie

½ banana, marchew do chrupania

Obiad

Zupa grochowa na wywarze warzywnym z wędzonką, wędliną i ziemniakami, naleśniki z twarogiem (100g) i polewą truskawkową (50g), kompot owocowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa, bułka grahamka (40g) , masło , kabanosy drobiowe (20g), pomidory koktajlowe. 1,7

Śniadanie

Zacierka na mleku, herbata z cytryną, chleb razowy , Jęczmienny (35g), masło, schab wędzony (15g), serek kremowy z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, rzodkiewka. 1, 7

II Śniadanie

½ jabłka, kalarepka do chrupania

Obiad

Zupa selerowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem, kotlet schabowy (60g), ziemniaki z koperkiem, marchew z groszkiem (50g) ,mix sałat z sosem ziołowym (50g), kompot z czarnej porzeczki. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, herbata owocowa, chałka z kruszonką (40g) , masłem i dżemem wiśniowym (30g), ½ kiwi. 1,7

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI Kakao na mleku, herbata z dzikiej róży, chleb żytni ze słonecznikiem (35g),jajecznica z szynką i szczypiorkiem (70g), pomidory koktajlowe, 1,3,7

II Śniadanie

½ pomarańczy orzechy 8

Obiad

Zupa porowo-ziemniaczana na wywarze warzywnym ,potrawka z kurczaka (80g) z ryżem i rodzynkami, surówka z marchwi i pomarańczy (50g), brokuły z sosem ziołowym (50g), kompot wiśniowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Napar z herbaty owocowej z miodem, makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym. 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną, z imbirem, chleb razowy, ziarnisty, pszenno-żytni (35g), masło, krakowska podsuszana (15g), twarożek z miodem (20g), ogórek zielony, papryka. 1,7,11

II Śniadanie

melon, śliwki kalifornijskie

Obiad

Barszcz biały na wywarze mięsno-warzywnym z jajem i ziemniakami, lasagne warzywno-mięsna z serem mozarella (150g), sałata, rzodkiewka, ogórek zielony z sosem jogurtowym (100g), kompot truskawkowy. 1,3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami, batonik owocowo-bananowy 7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku, herbata z imbirem, chleb orkiszowy, jęczmienny (35g), masło, filet wędzony z indyka (15g), jajo gotowane, ogórek kiszony, pomidor, sałata. 1,3,7

II Śniadanie

mandarynka żurawina

Obiad

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem , pieczeń rybna (60g) w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, kalafior z masłem (50g) surówka z marchwi i jabłek (50g), kompot wiśniowy. 1,3, 7, 9

Podwieczorek

Herbata z cytryną, pizza z szynką konserwową i serem mozarella (wyrób własny), papryka, pomidor. 1, 7