Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/szynka z kurcząt/10g/ ser żółty/10g/warzywa: sałata, ogórek kiszony, pomidor/30g/chleb pszenno-żytni, ziarnisty /40g/masło /5 g/herbata z cytryną i miodem. 1,7,11

II Śniadanie

banan /200g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem w Przedszkolu. OBIAD W DRZEWINIE (II DANIE).

Podwieczorek

Nie ma .

Śniadanie

Płatki ryżowe z mlekiem /200 ml/serek ziołowy /20g/krakowska drobiowa /10 g/warzywa rzodkiewka, ogórek zielony/30g/chleb orkiszowy, jęczmienny /35g/masło/5g/herbata lipowa. 1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/,

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250 ml/pieczeń rzymska/60g/ w sosie chrzanowym, kasza bulgur/40g/ surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki/100g/ kompot wiśniowy/200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Koktajl owocowo-warzywny Shrek (banan, szpinak, jogurt grecki)/150ml/ ciasteczka zbożowe z jagodą/25g/. 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/kabanosy drobiowe/20 g/jajo gotowane/1/2 szt./ warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/chleb żytni ze słonecznikiem/40g/masło /5g/herbata z cytryną.1,3,7

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml/pyzy z mięsem/120g/w/w z cebulą, surówka collesław/100g/kompot z czerwonej porzeczki/200 ml./ 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy/200ml/, banan/100g/ 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem/200ml/szynka wiejska/10g/dżem wiśniowy/30g/warzywa : rzodkiewka ,ogórek zielony/30g /chleb jęczmienny, ziarnisty/35g herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

gruszka/80 g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze na mięsno-warzywnym z wędliną boczkiem wędzonym i ziemniakami/250 ml/kluski gnocchi/100 g/z twarogiem /50g/i musem truskawkowym /50 g/kompot owocowy /200 ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku/150ml/pasta z makreli wędzonej z jajem i szczypiorem /30g/ogórek kiszony, papryka/30g/chleb żytni/40g/masło/5g/ Herbata ziołowa. 1,3,4,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/ Jajecznica/jajo 1 szt./ szynka/10g/sałatka z pomidora i szczypioru /30g/ pomidor chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło/5g/ herbata z cytryną. 1,3,7

II Śniadanie

mandarynka /100g/ Mikołajek O smaku karmelowym w czekoladzie /30g/

Obiad

Krem z białych warzyw na wywarze mięsnym ze snackami popcornowymi/250 ml/kotlet rybny /60g/z sosem greckim ziemniaki /150g/surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem/80g/ kompot z czarnej porzeczki /200 ml./ 1,4,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/bananowiec /70g/w/w, jabłko/80g/. 1,3,7