Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki żytnie na mleku /200ml/schab cygański serek z suszonymi pomidorami/20g/, ogórek zielony, papryka chleb życia, jęczmienny /35g/masło, herbata z malwy. 1,7,11

II Śniadanie

melon

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/lasagne warzywno-mięsna/150g/z sosem beszamelowym, surówka collesław/80g/, kompot owocowy/200ml/.1,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml/, krem kakaowo-orzechowy, dżem brzoskwiniowy /30g/,bułka maślana, masło, kiwi/80g/

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku/200ml/ kabanosy drobiowe /15g/ ser żółty/10g/ pomidor, ogórek zielony sałata, chleb żytni/35g/ masło , herbata z cytryną. 1, 7

II Śniadanie

jabłko /80g/, marchew do chrupania

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/gulasz ze schabu/80g/ po węgiersku z papryką ,kasza kuskus/40g/ surówka z młodej kapusty, kukurydzy /80g/ ,kompot wiśniowy/200ml/ 7,9

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem/150ml/ twarożek waniliowy /100g/ wafle ryżowe /15g/pomarańcze /80g/. 7

Śniadanie

Kakao na mleku mleku/150ml/pasta z jaj/30g/,szynka wiejska/10g/szczypior, pomidor, ogórek kiszony chleb orkiszowy, ziarnisty, pszenno-żytni /35g/ masło, herbata z cytryną 1, 7

II Śniadanie

arbuz /80g/ rodzynki

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem /250ml/kotlet mielony/60g/ frytki pieczone/150g/surówka z marchwi i pory ze śmietaną/80g/ kompot z czarnej porzeczki/200ml 1,3,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo-gruszkowy na jogurcie /150ml/, ciasto drożdżowe/70g/ (wypiek własny). 1,3,7

Śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku/200ml/, polędwica drobiowa /10g/, rolada wędzona, /10g/ogórek zielony rzodkiewka ,sałata, bułka z ziarnami/40g/ masło, herbata z lipy. 1,7,11

II Śniadanie

banan /80g/, marchew do chrupania

Obiad

Zupa gulaszowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/ makaron z twarogiem i polewą truskawkową/150g/ kompot z rabarbaru/200ml/ 1, 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa/150ml/ na mleku, pasta z makreli wędzonej z jajem/35g/ ogórek kiszony ,papryka ,chleb żytni, masło, herbata miętowa 1,3,4,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml szynka wiejska/10g/ twarożek z rzodkiewką /30g/, pomidor, ogórek zielony, chleb żytni /35g/,masło, herbata z cytryną. 1,7

II Śniadanie

pomarańcze /80g/

Obiad

Krem z kukurydzy na wywarze mięsno-warzywnym z mleczkiem kokosowym i grzankami/250ml/pieczeń rybna/80g/w sosie pomidor. ziemniaki /150g/mix sałat, pomidory koktajlowe z pestkami słoneczn. i sosem winegret/70g/ kompot owocowy/200ml/. 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku z musem jagodowym /200ml/ 7