Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku/200ml/schab cygański/10g/, ser mozzarella/10g/warzywa Sałata ,ogórek kiszony, papryka/30g/ chleb jęczmienny, życia/35g/ masło/5g/herbata kwiat malwy 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną i boczkiem wędzonym z ziemniakami/250ml/ naleśniki z twarogiem /150g/ i musem truskawkowym /50g/kompot owocowy/200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/, bułka grahamka /40g/ zapiekana z szynką /15g/ i serem żółtym/15g/, papryka 1,7

Śniadanie

150ml/salami/10g/, pasta ze Shreka(z twarogu i brokuła)/30g/ warzywa: pomidor ogórek zielony,/30g/ pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/herbata z cytryną i imbirem1,7,11

II Śniadanie

mandarynka /80g/

Obiad

Barszcz ukraiński na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/ makaron penne /40g/ z piersią z indyka /80g/ i sosem pesto, sałata lodowa z pomidorami i sosem ziołowym /80g/kompot z aroni i jabłek/200 ml/1,7,9

Podwieczorek

Budyń czekoladowy /150ml/ z bananem /80g/ i kuleczkami wielozbożowymi 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/ filet wędzony z indyka /10g/dżem truskawkowo porzeczkowy/10g/, warzywa: sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony,/30g/chleb ziarnisty, orkiszowy /40g/masło/5g/herbata rumiankowa1,7,11

II Śniadanie

melon /140g/

Obiad

Żurek na wywarze warzywnym z białą kiełbasą i ziemniakami /250ml/ gulasz wołowy /80g/, kasza gryczana biała niepalona /40g/, ogórek małosolny /50g/ mini marchewki z masłem /50g/ kompot śliwkowy/200ml./ 17,9

Podwieczorek

Deser owocowy (banan, pomarańcza, jabłko/90g/z polewą jogurtową /50g/ ciasteczka zbożowe z kakao bez cukru1,7

Śniadanie

Kasza manna na mleku /200ml/szynka wiejska/10g/ser wędzony /10g/warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/ bułka ziarnista/35g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/Shoarma drobiowa /60g/ ( pieczarki, papryka, cukinia, ser żółty) z ryżem/40g/, surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i cebuli /100g/ kompot wiśniowy /200ml/1,7,9

Podwieczorek

Herbata lipowa z miodem i cytryną /150ml/ deser twarogowy z musem kiwi /150g/ i waflami kukurydzianymi 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/, pasta z makreli wędzonej z jajem /30g/ ser żółty /10g/ warzywa: papryka,ogórek małosolny/30g/chleb ziarnisty, żytni ze słonecznikiem/40g/ masło/5g/herbata miętowa1,3,7

II Śniadanie

gruszka /80g/ kalarepa /30g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/, filet z łososia/80g/w sosie szpinakowym, ziemniaki /150g/, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem /100g/ kompot owocowy/200ml/1,4,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/, powidła śliwkowe /30g/ rogal /40g/ masło /5g/, mandarynka /80g/ herbata rumiankowa. 1,7