Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /150ml/krakowska podsuszana/10g/serek śmietankowy/10g/ warzywa: ogórek kiszony , pomidor/30g/ chleb życia, jęczmienny /35g/masło/5g/herbata z dzikiej róży.1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250 ml/pulpet /60 g/w sosie pomidorowym ryż brązowy/40g/surówka z pora, jabłka i kukurydzy ,marchewki z sosem jogurtowo –majonezowym/100g/kompot wiśniowy/250 ml./1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/z musem malinowym/50g/ chrupki kukurydziano-czekoladowe./15g/. 7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/pasta z łososia wędzonego z jajem/30g/ schab cygański/10g/warzywa: papryka ogórek zielony/30g/chleb żytni/40g/,masło/5g/ herbata miętowa 1,3,4, 7

II Śniadanie

jabłko /100 g/, marchew /30g/

Obiad

Zupa z cieciorki na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami/250ml/ kluski gnocchi/100g/z musem truskawkowym/50g/kompot owocowy /200 ml./ 1, 3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/Hot-Dog(parówka z szynki/50g cebula, ogórek kiszony, ketchup, bułka grahamka/50g/. 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200 ml/szynka wiejska /10g/dżem truskawkowy /30g/warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka /30g/bułka z ziarnami /35g/masło/ 7g/ herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki /250 ml/ pieczona pałka z kurczaka /1 szt./ziemniaki puree/150g/fasolka szparagowa/50g/ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula/50g/ z czerwonej porzeczki/200 ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowy na maślance/150ml/ płatki kukurydziane/20g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ szynka konserwowa /10g/ser żółty/10g/ warzywa: sałata, ogórek kiszony, pomidor /30g/chleb żytni z czarnuszką/40g/masło /5g/herbata rumiankowa. 1,7

II Śniadanie

jabłko/100g/ kalarepa /30g/

Obiad

Krem z dyni na wywarze z ziemniakami I prażonymi pestkami słonecznika i dyni/250 ml/pesto z piersią z kurczaka/80 g/ i makaronem penne/40g/surówka z selera, jabłek i rodzynek ze śmietaną /100g/kompot z czarnej porzeczki/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/masło kakaowo-orzechowe /30g/dżem wiśniowy/30g/rogal maślany/40g/masło /7g/mandarynka /100g/. 1,7,8

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/, jajecznica / jajo 1 szt./szynka wiejska/10g/warzywa: szczypior, pomidor/20g/ pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym/250ml/ kotlet rybny/60g/ z sosem greckim, ziemniaki/150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem/80g/. 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /150ml/z musem jagodowym/50g/ ciastka owsiane b/c z kakao/25g/. 1,7