Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/, krakowska podsuszana/10g/ser wędzony/10g/warzywa: Ogórek kiszony, papryka /30g/chleb orkiszowy , ziarnisty/40g/masło/5g/ herbata z dzikiej róży 1,7,11

II Śniadanie

gruszka /100g/

Obiad

Rosół wołowo- drobiowy z makaronem nitki /150ml/, pieczona pałka z kurczaka /1szt./ ziemniaki puree /150g/ mini marchewki /50g/ sałata lodowa z sosem jogurtowym /50g/kompot truskawkowy/200ml/1,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/ zapiekane grzanki z chałki /40g/ z powidłami śliwkowymi /30g/ jabłko /80g/ 1,3,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ pasta z jaj i szynki/30g/ ser żółty /10g/warzywa: pomidor, ogórek małosolny/30g/szczypior chleb żytni/40g/masło /5g/herbata rumiankowa 1,3,7

II Śniadanie

mandarynka /100g/ suszone morele

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami /250ml/ pierogi leniwe /100g/ z musem truskawkowym /50g//kompot wiśniowy/200 ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/ salami /20g/ warzywa: sałata, pomidor, ogórek kiszony /30g/ bułka marchewkowa /40g/ masło /7g/ herbata z cytryną1,7,11

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /150ml/ pierś gotowana z indyka/10g/serek Almette z suszonymi pomidorami /20g/ warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka/30g/ pieczywo mieszane /40g/masło/5g/herbata z cytryną i imbirem1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno – warzywnym z zacierką /250ml/ kotlet z indyka z czerwoną soczewicą /60g/ ziemniaki /150g/ surówka z marchewki i jabłek/100g/kompot śliwkowy/200ml./1,3,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny /150ml/ z musem jagodowym /50g/ chrupki kukurydziano – truskawkowe 1,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku/150ml/,dżem wiśniowy 100% owoców /30g/kabanosy drobiowe /20g/ warzywa: pomidor, ogórek kiszony/30g/ chleb jęczmienny, pszenno - żytni/40g/, masło/5g/herbata z malwy.1,7

II Śniadanie

jabłko /100g/ marchewka /30g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno – warzywnym z makaronem/250ml/zraziki wołowo – wieprzowe /60g/ w sosie własnym, kasza gryczana /40g/, mix sałat, pomidory, prażone pestki słonecznika z sosem winegret /80g/ kompot owocowy/200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/ muffinki waniliowe /75g/1,3,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ szynka wiejska /10g/, jajo gotowane / 1/2szt./ warzywa: papryka , ogórek małosolny/30g/ pieczywo mieszane /40g/masło/5g/herbata z cytryną i imbirem1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami/250ml/, paluszki rybne /70g/ziemniakami puree z koperkiem/150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem/80g/kompot z czarnej porzeczki/200ml/1,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/, rogal /70g/ twarożek z gorzką czekoladą /30g/ masło /7g/ mandarynka 1,7