Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/,krakowska podsuszana/10g/,pasta z jaj z prażoną cebulką /30g/warzywa: ogórek kiszony, pomidor /30g/ chleb życia, jęczmienny /40g/masło/5g/herbata lipowa z miodem, cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa z soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami/250ml/ naleśniki z twarogiem/150g/ z musem truskawkowym /50g/ kompot owocowy/200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/ kabanosy drobiowe /20g/, warzywa: ogórek zielony, rzodkiewka /30g/ bułka grahamka /50g/, masło /7g/ herbata z cytryną 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane /20g na mleku /200ml/ szynka wiejska/10g/, powidła śliwkowe /30g/warzywa: pomidor ogórek kiszony, sałata/30g/pieczywo mieszane/35g/masło/5g herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

gruszka /100g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/kotlet mielony/60g/, ziemniaki puree /150g/,surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i cebuli /50g/kompot owocowy/200 ml./. 3,7,9

Podwieczorek

Kremowy budyń z kaszy jaglanej/200ml/ z musem malinowym /50g/ 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku /200ml/, serek Almette z pomidorami /20g/, salami/10g/warzywa: sałata, ogórek małosolny, pomidor /30g/bułka z ziarnami /35g/masło/7g/ herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

melon /80g/

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno warzywnym z ziemniakami /250 ml/, lasagne mięsno-warzywne z serem mozzarella /150g/, sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek zielony z sosem winegret /80g/kompot Z czarnej porzeczki/200ml./ 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl bananowo-truskawkowy na maślance /150 ml/, chrupki kukurydziane czekoladowe 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, Szynka wiejska /10g/, pasta z twarogu, ogórka zielonego i szczypiorku /30g/warzywa: pomidor rzodkiewka ,sałata /30g/ chleb pszenno- żytni, ziarnisty/40g/ masło/5g herbata z imbirem. 1,7,11

II Śniadanie

arbuz /140g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem /250ml/ pieczona pałka z kurczaka /1szt/ mizeria ze śmietaną /50g/ mini marchewki /50g/ ziemniaki /150g/,kompot owocowy /200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/ bułeczka maślana /50g/ z nutellą w/w (banan, awokado, kakao, miód)/30g/ 1,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml, pasztet domowy w/w /20g/, schab z masarskiego straganu /10g/,warzywa: papryka, ogórek małosolny/30g/ chleb ziarnisty, chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/herbata Z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/, paluszki rybne /70g/, ziemniaki puree z koperkiem/150g/,bukiet warzyw na parze /100g/, kompot z czerwonej porzeczki /200ml/1,4,7,9

Podwieczorek

Deser Monte /150ml/ Flips baton karmelowy /25g/ 1,7,8