Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, szynka sołtysówka /10g/ser wędzony/10g/ warzywa: sałata, ogórek kiszony, pomidor/30g/ chleb ziarnisty, jęczmienny/40g/masło /5g/herbata lipowa z cytryna i miodem 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa grochowa na wywarze mięsno – warzywnym z wędliną, boczkiem wędzonym i ziemniakami/250ml/ naleśniki z twarogiem /150 g/ i musem truskawkowym /50g/ kompot owocowy /200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku /150ml/ hot-dog ( parówka z szynki, ogórek kiszony, cebula, ketchup, bułka grahamka), herbata z cytryną i imbirem. 7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet/200ml/dżem truskawkowo- porzeczkowy/30g/ szynka z indyka /10g/ warzywa: rzodkiewka, ogórek zielony/30g/ pieczywo mieszane/35g/ masło/5gherbatarumiankowa1,7

II Śniadanie

mandarynka /100g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem/250ml/ kotlet mielony z piersi kurczaka /60g/ ziemniaki puree /150g/ surówka z marchewki i pora ze śmietaną /100g/kompot śliwkowy/200 ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Koktajl owocowo- warzywny Shrek ( banan , szpinak, jogurt grecki) /150ml/ chrupki kukurydziane bananowe /15g/ 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku/150ml/ twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem /30g/ salami /10g/ warzywa: pomidor, papryka /30g/ chleb żytni ze słonecznikiem /40g/ masło/5g/herbata kwiat malwy1,7,11

II Śniadanie

gruszka /80g/

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami/250ml/ spaghetti z sosem mięsno – warzywnym i serem mozzarella /150g/, sałata lodowa z sosem winegret /80g/kompot z czarnej porzeczki/200ml./1,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/, powidła śliwkowe /30g/, chałka z kruszonką /40g/ masło /7g/, jabłko 1,7

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku/200ml/jajecznica / jajo 1szt/ z szynką /10g/ i szczypiorkiem warzywa: pomidor , ogórek zielony/30g/chleb ziarnisty, orkiszowy/35g/masło /5g/herbata z cytryną i imbirem1,3,7

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i ziemniakami /250ml/ ruloniki z piersi indyka /60g/ w sosie śmietanowym, kasza bulgur /40g/, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki/100g/kompot z czerwonej porzeczki/200ml/1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/, schab staropolski /20g/ warzywa: sałata, pomidor, ogórek kiszony /30g/, bułka marchewkowa /40g/, masło /7g/, herbata z dzikiej róży1,7,11

Śniadanie

Kawa inka z mlekiem /150ml/,pasta z twarogu i ogórka zielonego /30g/krakowska podsuszana /10g/ warzywa: pomidor, rzodkiewka/20g/bułka ziarnista /40g/,masło /7g/herbata lipowa1,7,11

II Śniadanie

jabłko /100g/

Obiad

Zupa grysikowa na wywarze mięsno – warzywnym z ziemniakami/250ml/, kotlet rybny ( pstrąg) /60g/ z ziemniaki puree /150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem/80g/ kompot owocowy/200ml/1,3,4,7,9

Podwieczorek

Serek homogenizowany waniliowy /150g/,ciastka owsiane bez cukru z morelą1,7