Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ Ser Mozzarella/10g/ szynka z kurcząt/10g/ sałata /30g/ogórek małosolny, pomidor, pieczywo mieszane/40g/ masło, herbata z cytryną 1,7,11

II Śniadanie

jabłko/80g/, marchew /30g/

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, /250ml/,gulasz z szynki /80g/w sosie dyniowym, kasza kuskus/40g/bukiet warzyw/50g/sałata z sosem bazylikowym/30g/,kompot owocowy/200ml/ 1, 7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150ml/z musem malinowym/50g/ ciasteczka owsiane z kakao/25g/ 1, 7

Śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku/200ml/krakowska drobiowa/10g/twarożek ziołowy Almette/20g/ rzodkiewka, ogórek zielony, bułka grahamka /35g/ masło, herbata z malwy czarnej. 1, 7

II Śniadanie

banan/80g

Obiad

Zupa selera na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem /250ml/kotlet schabowy/60g/ ziemniaki puree /150g/ surówka z pomidorów, ogórka małosolnego, papryki, szczypiorku /80g/,kompot śliwkowy/200ml/. 1,3, 7,9

Podwieczorek

Herbata lipowa z miodem/150ml/ makaron/50g/ z truskawkami/50g/ i jogurtem naturalnym/50g/ 1, 7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/, pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorami/30g/schab nie ze wsi/10g/papryka, ogórek małosolny, szpinak chleb żytni/40g/,masło, herbata miętowa z cytryną. 1,4,7

II Śniadanie

melon/80g/, rzodkiewka

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/,naleśniki z twarogiem, bananem/180g/ i polewą jogurtową/30g/ kompot owocowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/jajo gotowane/1/2 szt. pomidor, szczypior, pieczywo mieszane /40g/,masło, herbata. 1,3,7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /250ml/,kabanosy drobiowe/15g/, pasta z jaj /30g/, szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, pieczywo mieszane/35g/ masło, herbata z żurawiny. 1,3, 7,11

II Śniadanie

arbuz/80g/

Obiad

Krem z soczewicy na wędzonce z serem mozzarella/250ml/pieczeń rybna/80g/ w sosie śmietanowo-cytrynowym, ziemniaki z koperkiem/150g/, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i olejem słonecznikowym, kompot wiśniowy/200ml/. 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml/masło kakaowo-orzechowe /30g/, bułka marchewkowa/40g/, herbata z dzikiej róży, gruszka/80g/ 1,7,8

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/, ser żółty/10/ dżem wiśniowy/30g/, ogórek zielony, rzodkiewka małosolny, chleb żytni ze słonecznikiem/40g/ masło, herbata z lipy z cytryną i miodem. 1,3,7

II Śniadanie

banan/80g/

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/pierogi z mięsem i cebulką/100g/surówka z kapusty pekińskiej i pory/100g/ kompot z czarnej porzeczki /200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Kremowy budyń jaglany z musem malinowym/200ml/ z musem jagodowym /200ml/. 1,7