Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/200ml/ szynka wiejska/10g/ serek z suszonymi pomidorami/20g/,ogórek zielony, papryka, chleb życia, jęczmienny/35g/ masło, herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

winogrona /80g/ marchew

Obiad

Krem z zielonego groszku na wywarze mięsno-warzywnym z snackami popcornowymi /250ml/makaron z twarogiem i musem truskawkowym/200g/ kompot owocowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/pasta z łososia wędzonego z jajem/30g/ogórek małosolny, pomidory koktajlowe. chleb żytni /35g/, masło, herbata ziołowa. 1,3,4,7

Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem /200ml/krakowska podsuszana /10g/rolada wędzona /10g/sałata, ogórek małosolny, pomidor, pieczywo mieszane/35g/masło herbata z imbirem 1,3,7

II Śniadanie

jabłko /80g/ kalarepka

Obiad

Żurek na wywarze warzywnym z wędliną i ziemniakami, gulasz wołowy/80g/ w sosie własnym, kasza gryczana/40g/,surówka collesław/100g/,kompot śliwkowy/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku/200ml/ z musem truskawkowym/50g/. 7 Wizyta Rodziców w Przedszkolu gr. III- godz.15,30 kawa , sernik, drożdżówka

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ parówka z szynki na gorąco /50g/sałatka z pomidora, ogórka kiszonego szczypiorku, ketchup ,chleb żytni/35g/ masło, herbata z żurawinyy. 1, 7

II Śniadanie

gruszka/80g/ orzechy 8

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem /250ml/pulpet/60g/ w sosie koperkowym, ziemniaki/150g/ surówka z marchwi, jabłek i pestek słonecznika/100g/ kompot malinowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/,dżem truskawkowy/30g/ chałka z kruszonką masło, herbata z malwy ,winogrona /80g/ 1 , 7 Wizyta Rodziców w Przedszkolu gr. VI, godz.15,30 kawa, sernik, drożdżówka 28.9.2022

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem /200ml/ schab wędzony/10g/ ser żółty/10g/ sałata ogórek zielony, papryka chleb orkiszowy, jęczmienny /35g/masło herbata z imbirem. 1,7

II Śniadanie

melon, rzodkiewka

Obiad

Zupa porowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/leczo z piersią z indyka/60g/(fasolka szparagowa, cukinia, cebula, pomidory)100g/ ryż brązowy/40g/, mix sałat z sosem winegret/50g/,kompot wiśniowy/200ml/. 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150ml/salami /10g/serek topiony kremowy/20g/bułka z ziarnami/35g/ ogórek małosolny, pomidor masło, herbata z cytryną. 1, 7 Wizyta Rodziców w Przedszkolu gr. VII godz.15,30 kawa, sernik, ciasto ze śliwkami

Śniadanie

Płatki wielo-zbożowe z mlekiem/200ml/ jajo gotowane/1/2 szt/ polędwica sopocka/10g/ pomidor, ogórek małosolny, szczypior, chleb żytni/35g/masło herbata lipowa. 1,3,7

II Śniadanie

banan/80g/

Obiad

Zupa zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/ paluszki rybne/70g/ ziemniaki puree/150g/surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami/100g/, Kompot z czarnej porzeczki /200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Krem z kaszy manny z jagodami/200ml/ z musem jagodowym/80g/, ciastka z żurawiną /25g/. 1,7