Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kako na mleku,salami, serek z suszonymi pomidorami, warzywa:ogórek zielony, papryka, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną i imbirem 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcza

Obiad

Kapuśniak z białej kapisty na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, lasagne warzywno-mięsna z mozzarella, sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka z jogurtem, kompot z czerwonej porzeczki 1,7,9

Podwieczorek

Koktajl owocowy (banan, truskawka) na maślance, wafle ryzowe z polewa malinowa 7

Śniadanie

Kasza manna na mleku, szynka wiejska, twarożek z gorzką czekoladą, warzywa: rzodkiewka, ogórek małosolny, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata z dzikiej róży 1,7

II Śniadanie

jabłko, kalarepa

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką, kotlet pożarski, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy, banan 1,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku, ser wędzony, krakowska podsuszana, warzywa:pomidor, ogórek kiszony, bułka z ziarnami, masło, herbata z cytryną 1,7

II Śniadanie

melon

Obiad

Zupa z ciecierzycy na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami, racuchy jogurtowe z jabłkiem i cukrem pudrem, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, szynka z indyka, warzywa: sałata, pomidor, ogórek zielony, chleb jęczmienny, orkiszowy, masło, herbata rumiankowa 1,7

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, pasta z makreli wędzonej z jajkiem, pieczona pierś z indyka, warzywa: papryka, ogórek zielony, chleb ziarnisty, pszenno-zytni, masło, herbata kwiat malwy 1,3,4,7,11

II Śniadanie

banan, marchew

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, pulpet w sosie pomidorowym, kasza kuskus perłowa, surówka z selera, jabłek ze smietaną i żurawiną, kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9

Podwieczorek

Deser serowy z kiwi z gorzka czekolada, krecone chrupki kukurydziane, naturalne 7

Śniadanie

Kakao na mleku, jajko gotowane 91/2) z sosem tatarskim, szynka wiejska, warzywa: pomidor, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną i imbirem 1,3,7,11

II Śniadanie

mandarynka

Obiad

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłek, kompot owocowy 1,4,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku z musem malinowym 7