Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, szynka wiejska, twarożek z miodem, pomidor, papryka żółta, chleb razowy, jęczmienny, masło, herbata z dzikiej róży 1,7

II Śniadanie

jabłko, marchew

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno- warzywnym z ziemniakami, lasagne warzywno- mięsna z serem mozzarella, sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek z sosem jogurtowym, kompot owocowy 1,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy z musem malinowym, chrupki kukurydziano- bananowe 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku, kabanosy drobiowe, serek śmietankowy, ogórek kiszony, pomidor, pieczywo mieszane, masło, herbata owocowa 1,7,11

II Śniadanie

melon, rzodkiewka

Obiad

Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, pulpet w sosie koperkowym, surówka z marchwi i pora, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną, jajko na twardo, w sosie tatarskim, bułka z ziarnami, masło 1,3,7,11

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku, pasta z łososia wędzonego z jajkiem, szynka z piersi indyka, papryka, ogórek kiszony, szczypiorek, chleb żytni, masło, herbata ziołowa 1,3,4,7

II Śniadanie

banan, marchew

Obiad

Zupa grochowa na wywarze warzywnym z boczkiem wędzonym, wędliną i ziemniakami, pierogi leniwe z musem truskawkowym, kompot z czerwonej porzeczki 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku, schab nie ze wsi, dżem wiśniowy, ogórek zielony, rzodkiewka, pieczywo mieszane, masło, herbata lipowa 1,7

Śniadanie

Płaski żytnie na mleku, ser żółty, polędwica sopocka, ogórek zielony, papryka, chleb orkiszowy, jęczmienny, masło, herbata z imbirem 1,7,11

II Śniadanie

banan, marchew

Obiad

Kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, naleśniki z twarogiem i musem malinowym, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa Inka na mleku, Hot-Dog (bułka grahamka, parówka z szynki, ketchup, ogórek kiszony, cebula), herbata z cytryną 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku, krakowska podsuszana, serek z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, rzodkiewka, bułka buraczana z sezamem, herbata z cytryną 1,7

II Śniadanie

pomarańcza

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem, paluszki rybne, ziemniaki, bukiet warzyw, sałata z sosem jogurtowym, kompot wiśniowy 1,3,4,7

Podwieczorek

Deser serowy z musem z kiwi i tartą gorzką czekoladą, wafle ryżowe 1,7