Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Przedszkole nieczynne

II Śniadanie

Przedszkole nieczynne

Obiad

Przedszkole nieczynne

Podwieczorek

Przedszkole nieczynne

Śniadanie

Święto Niepodległości-dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Święto Niepodległości-dzień wolny od zajęć

Obiad

Święto Niepodległości-dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Święto Niepodległości-dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /200ml/ ser żółty /10g/, powidła śliwkowe /30g/ warzywa: ogórek małosolny, papryka /30g/ pieczywo mieszane /35g/ masło /5g/ herbata z cytryną i imbirem 1,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami/250ml/gulasz wołowy /80g/, kasza gryczana /40g/ surówka z kapusty, marchewki i cebuli /100g/kompot z czarnej porzeczki/200ml./1,7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku /150ml/ twarożek z miodem /30g/ bułka maślana /40g/ masło /7g/ mandarynka /80g/ 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku /200ml/ kabanosy drobiowe /20g/ pasta z jaj /30g/ i szczypiorku, warzywa: ogórek kiszony, pomidor /30g/ chleb ziarnisty, pszenno – żytni /40g/ masło /5g/, herbata kwiat malwy 1,3,7

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Rosół wołowo – drobiowy z makaronem nitki /250ml/, pieczona pałka z kurczaka /1szt/ ziemniaki puree /150g/ mini marchewki z pieca /50g/ sałata lodowa z sosem jogurtowym /50g/kompot wiśniowy /200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Mleko /150ml/ , zapiekane grzanki z chałki /40g/ z powidłami śliwkowymi /30g/ jabłko /80g/1,3,7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem /30g/, szynka z piersi indyka /10g/warzywa: papryka, ogórek zielony/30g/pieczywo mieszane /40g/,masło /5g/herbata rumiankowa1,7

II Śniadanie

pomarańcza /100g/

Obiad

Krem z zielonego groszku i cukinii/250ml/ z groszkiem ptysiowym, kotlet rybny ( dorsz + pstrąg) /60g/ ziemniaki z koperkiem /150g/ surówka z marchewki i jabłek /100g/kompot z czerwonej porzeczki/200ml/ 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/ kanapka na ciepło ( chleb tostowy /40g/, szynka konserwowa /15g/, ser żółty /10g/ ketchup papryka.1,7