Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku 150 ml, krakowska podsuszana, ser żółty, warzywa: sałata, ogórek małosolny, papryka,, pieczywo mieszane, masło, herbata z dzikiej rózy

II Śniadanie

melon

Obiad

Zupa z soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym z boczkiem wędzonym i ziemniakami, makaron z twarogiem i musem truskawkowym, kompot owocowy

Podwieczorek

Kawa inka na mleku, jajko gotowane, pomidor, szczypiorek, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata z cytryną

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku, salami, serek kremowy, warzywa: pomidor, ogórek kiszony, bułka z ziarnami, masło, herbata z cytryną

II Śniadanie

arbuz

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki, pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki, marchew mini, mizeria, kompot z czarnej porzeczki

Podwieczorek

Sałatka owocowa (jabłko, banan, pomarańcza) z kuskusem i polewą jogurtową

Śniadanie

Kakao na mleku, kabanosy drobiowe, powidła śliwkowe, warzywa: ogórek zielonym rzodkiewka, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata owocowa

II Śniadanie

nektarynka

Obiad

Barszcz biały na wywarze warzywnym z biała kiełbasą i ziemniakami, pulpet w sosie dyniowym, kasza pęczak, brokuły, surówka z marchwi, jabłek i pestek słonecznika, kompot owocowy

Podwieczorek

Koktajl owocowo-warzywny Shrek (banan, szpinak, jogurt grecki), chrupki truskawkowe

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet, pasztet domowy, ser mozzarella, warzywa: ogórek małosolny, papryka, pieczywo mieszane, masło, herbata lipowa

II Śniadanie

banan

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem, gulasz z udźca z indyka, w sosie własnym, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, marchewki, cebuli, kompot z rabarbaru i jabłek

Podwieczorek

Mleko, dżem truskawkowy, chałka z kruszonką, masło, arbuz

Śniadanie

Kawa inka na mleku, jajecznica z szynki, szczypiorek, pomidor, chleb życia pszenno-żytni, masło, herbata z cytryną

II Śniadanie

arbuz

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, filet z łososia w sosie koperkowym z ryżem basmati, surówka z kalarepy, marchwi i jabłek ze śmietaną, kompot wiśniowy

Podwieczorek

Truskawki ze śmietaną i mascarpone, baton Crunch owocowy