Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150ml/, serek Almette z ziołami /20g/, krakowska podsuszana /10g/, warzywa: papryka, sałata, ogórek kiszony /30g/ pieczywo mieszane /40g/ masło /5g/ herbata kwiat malwy 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/

Obiad

Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami /250ml/, kotlet mielony z piersi kurczaka /60g/ frytki pieczone /100g/ surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki /100g/, kompot wiśniowy /200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Deser mleczny Monte /125g/ mandarynka /80g/ 7

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/, pasta z łososia wędzonego z jajkiem /30g/ pierś z indyka gotowana /10g/, warzywa: pomidor, rzodkiewka /30g/ bułka ziarnista /35g/, masło /7g/ herbata lipowa z cytryną 1,3,4,7,11

II Śniadanie

jabłko /100g/

Obiad

Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem /250ml/ / gulasz z udźca indyka /80g/kasza bulgur /40g/ buraczki zasmażane /50g/ ogórek kiszony/50g/, kompot malinowo -truskawkowy /200ml/ 1,4,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/ muffinki waniliowe /75g/, pomarańcz /80g/ 1,3,7

Śniadanie

Wigilia-dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Wigilia-dzień wolny od zajęć

Obiad

Wigilia-dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Wigilia-dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

Obiad

Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

Obiad

Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia-dzień wolny od zajęć