Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ krakowska podsuszana /10g/ser mozzarella /10g/,ogórek zielony, pomidor, pieczywo mieszane/40g/, masło /5g/,herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

jabłko /80g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką /250ml/stek z cebulką/70g/, ziemniaki puree/150g/, brukselka z masłem/40g/,surówka z marchwi i pomarańczy/40g/ kompot wiśniowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150ml/z musem malinowym/50g/, chrupki kukurydziano-bananowe/15g/ 1,7

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150ml/łosoś wędzony /20g/, szynka z kurcząt /10g/papryka, ogórek zielony, szpinak, chleb żytni ze słonecznikiem /40g/masło/5g/, herbata ziołowa.1 ,4,7,11

II Śniadanie

melon /80./ rzodkiewka /30g/

Obiad

Barszcz biały na wywarze warzywnym z białą kiełbasą, jajem i ziemniakami/250ml/ naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym/150g/, kompot owocowy /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Kakao na mleku /150ml/kabanosy drobiowe/20g/pomidor, ogórek kiszony, bułka marchewkowa/40g/ masło/7g/herbata z cytryną. 1,7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /200ml/, pasta z jaj z prażoną cebulką/30g/ szynka wiejska/10g/ogórek kiszony, pomidor ,pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/, herbata lipowa. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /80g/

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym z wędliną/250ml/, eskalopki z piersi indyka/60g/w sosie śmietanowo- serowym, kasza kuskus /40g/, surówka z kapusty pekińskiej, z majonezem/80g/, kompot z czerwonej porzeczki/200ml/, 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku /150ml/, powidła śliwkowe/30g/, chałka z kruszonką/40g/, masło/7g/, herbata owocowa, kiwi/80g/ 1,7

Śniadanie

Kasza mannana mleku /200ml/, pasztet domowy (w/w)/30g/, ser żółty 10g/,sałata, papryka, ogórek kiszony, chleb żytni ze słonecznikiem /35g/masło/5g/, herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

banan /80g/ marchew /30g/

Obiad

Krem z dyni na wywarze mięsno-warzywnym /250ml/ makaron pełnoziarnisty/40g/ z filetem z kurczaka/80g/i sosem pesto, mix sałat, pomidor, ogórek, cebula czerwona z oliwą z oliwek /100g/kompot z czarnej porzeczki/200ml/. 1,7,9

Podwieczorek

Mleko/150ml/, ciasto drożdżowe z kruszonką(w/w) /70G/, herbata z dzikiej róży, gruszka /80g/. 1,3,7

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ na mleku/150ml/serek ziołowy/20g/, schab nie ze wsi/10g/ogórek zielony, rzodkiewka, chleb życia, orkiszowy, pszenno-żytni/40g/, masło/5g/ herbata z imbirem. 1,7,11

II Śniadanie

pomarańcza /80g/ Rodzynki /10g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem/250ml/, paluszki rybne/70g/ziemniaki/150g/ marchewka z groszkiem/100g/ kompot owocowy/200ml/. 1,4,7,9

Podwieczorek

Deser twarogowy z bananem i gorzką czekoladą/150 g/, ciastka owsiane b/c z morelą/25g/ 1,7