Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku/150ml/ szynka wiejska/10g/ ser wędzony/10g/ warzywa: sałata, papryka, ogórek zielony/30g/ pieczywo mieszane/40g/ masło/5g/herbata z dzikiej róży. 1,7,11

II Śniadanie

banan /100g/ marchew /30g/

Obiad

Kapuśniak mazurski na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250 ml./racuchy z jabłkiem na jogurcie z cukrem pudrem/150g/kompot owocowy/200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml/Hot-Dog (bułka grahamka /50g/parówka z szynki/50g/ogórek kiszony, cebula, ketchup. 1,7

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem alfabet /200 ml/twarożek z rzodkiewką i szczypiorem /30g/szynka z kurcząt /10g/warzywa : papryka, ogórek zielony/30g/ chleb żytni /35 g/ masło/5 g/herbata lipowa z miodem. 1,7

II Śniadanie

jabłko /100 g/, kalarepa /30g/

Obiad

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym z kaszą kukurydzianą /250ml/kotlet schabowy/60g/ ziemniaki /150g/, mini marchewki /50g/, mizeria z jogurtem bałkańskim/50g/kompot wiśniowy/200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku /150 ml/z musem truskawkowym/50g/7

Śniadanie

Kakao na mleku/150 ml/ jajo gotowane/1/2 szt./salami /10g/warzywa : pomidor , ogórek kiszony/30g/pieczywo mieszane/40g/ masło/ 5g/herbata z cytryną.1,3,7,11

II Śniadanie

melon /100g/

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym z wędliną i boczkiem wędzonym/250ml/ eskalopki z piersi indyka/60g/ w sosie śmietanowo- serowym, /40g/surówka z kapusty pekińskiej, marchewki 100g/kompot z czerwonej porzeczki/200 ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

Budyń waniliowy /150 ml/z musem malinowym/50g/baton karmelowy Flips/25 g/. 1,7

Śniadanie

Święto Pracy dzień wolny od zajęć

II Śniadanie

Święto Pracy dzień wolny od zajęć

Obiad

Święto Pracy dzień wolny od zajęć

Podwieczorek

Święto Pracy dzień wolny od zajęć

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku /150 ml/ser żółty/10g/ dżem brzoskwiniowy /30g/warzywa: ogórek zielony, papryka/30g/ chleb pszenno-żytni, ziarnisty/40g/masło /5g/herbata owocowa. 1 ,7,11

II Śniadanie

jabłko /100g/

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem /250ml/paluszki rybne/70g/ frytki /100g/ bukiet warzyw /100g/kompot wiśniowy /200ml./ 1,4,7,9

Podwieczorek

Serek homogenizowany waniliowy/150g/ banan/100 g/. 7