Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Kakao na mleku /150 ml/ żywiecka podsuszana /10g/ jajko gotowane /1/2 szt./, warzywa; ogórek kiszony, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną 1,3,7,11

II Śniadanie

truskawki /100g/

Obiad

Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki /250 ml/ pieczona pałka z kurczaka /1 szt./ ziemniaki /150 g/, marchew kostka, mizeria, kompot z rabarbaru 1,7,9

Podwieczorek

Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa, twarożek waniliowy /100g/ z musem z mango, wafle z ciecierzycą

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku, pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorami, schab nie ze wsi, warzywa: ogórek zielony, papryka, chleb żytni, masło, herbata ziołowa 1,4,7

II Śniadanie

banan, marchew

Obiad

Zupa z cieciorki na wywarze warzywnym z wędzonką i ziemniakami, pierogi leniwe z musem truskawkowym, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Herbata z cytryną /150ml./ Hot-Dog 9bułka grahamka, parówka z szynki, ogórek kiszony, cebula, ketchup 1,7

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku, szynka z kurcząt, ser żółty, warzywa: pomidor, ogórek kiszony, pieczywo mieszane, masło, herbata 1,7,11

II Śniadanie

melon /100g/ marchew /30g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z zacierką, kotlet schabowy ziemniaki puree, sałatka z pomidora, ogórka małosolnego papryki i cebuli, kompot wisniowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Truskawki ze śmietaną, mascarpone i gorzką czekoladą, baton Sante Crunch żurawina, malina 1,7

Śniadanie

Kakao na mleku, szynka wiejska, pasta z twarogu i ogórka zielonego, warzywa :pomidor, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, herbata lipowa 1,7

II Śniadanie

jabłko

Obiad

Żurek na wywarze warzywnym z białą kiełbasą, jajem i ziemniakami, zraziki wołowo-drobiowe w sosie własnym, surówka z młodej kapusty, marchewki, cebuli z majonezem, kompot owocowy 1,3,7,9

Podwieczorek

Kawa Inka na mleku, masło kakao-orzechowe, dżem wiśniowy, rogal maślany, melon 1,7,8

Śniadanie

Kawa Inka na mleku, jajecznica, z szynką i szczypiorkiem, pomidorkiem, pomidor, chleb z ziarnami, pszenno-żytni, masło, herbata z cytryna 1,3,7,11

II Śniadanie

banan

Obiad

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami, filet z łososia, w sosie śmietanowo- cytrynowym, ryż basmati, bukiet warzyw, kompot truskawkowy 1,4,7,9

Podwieczorek

Koktajl warzywny Shrek (jogurt grecki, banan, szpinak, płatki kukurydziane 1,7